Bad Religion

Ik heb een uitgebreide mening over religie. Jij hebt (waarschijnlijk) ook een uitgebreide mening over religie. Dat is oké. Wij hoeven het niet ALTIJD eens te zijn, jij en ik. Maar ik wil je wel eventjes verzekeren dat jij er naast zit en ik niet… Maar dat denken alle mensen die iets geloven, toch?

Ik zou graag willen beginnen met een stukje songtekst uit het nummer “The Answer” van punkband “Bad Religion”. Overigens kan ik je ook aanraden het nummer te luisteren, het is pittig nice.

Long ago in a dusty village
Full of hunger, pain and strife
A man came forth with a vision of truth
And the way to a better life
He was convinced he had the answer
And he compelled people to follow along
But the hunger never vanished
And the man was banished
And the village dried up and died

At a time when wise men peered
Through brass tubes towards the sky
The heavens changed in predictable ways
And one man was able to find
That he had thought he found the answer
And he was quick to write his revelation
But as they were scrutinized
In his colleagues’ eyes
He soon became a mockery

Ik heb er niet echt iets aan toe te voegen, doe er mee wat je wilt.

ALS god bestaat, is hij echt een domme klootzak

Ik geloof persoonlijk NIET in een god, maar ik weet zeker dat ALS er een god zou zijn, hij echt een klootzak is. Eerst geeft hij mensen kanker en als ze vervolgens genezen… “god zij geprezen”.

God is die gozer die speciaal voor ons de zon heeft gemaakt zodat wij het lekker warm hebben, dat je van UV-stralen huidkanker krijgt was god eventjes vergeten, gekke god toch ook.

God vindt abortus een kwaadaardig iets, MAAR als je een miskraam hebt (een soort abortus door god) dan is dat een soort “test” van god.

God is de gozer die er voor zorgt dat je geboren wordt als homo en je er vervolgens voor haat.

God is de gozer die het complete universum maakt, Adam maakt en vervolgens een rib van adam nodig heeft om Eva te maken, HUH?!

Lekker hypocriet

Als een slecht persoon iets slechts overkomt, dan is het een straf van god.
Als een goed persoon iets slechts overkomt, dan is het een test van god.

Waarom toont God interesse in mijn seksleven?

Seks voor het huwelijk, masturbatie, homoseksualiteit. WAT MAAKT HET UIT?!

Hoe maakt homoseks voor het huwelijk mij een slecht persoon? Naast aardbevingen veroorzaken en mensen ziektes geven staat mensen hun seksleven bespioneren hoog op God zijn to-do-list. God is een soort sinterklaas die checkt of je “stout” bent. Hoezo maakt seks voor het huwelijk mij een slecht persoon? Hoezo mogen homo’s niet gewoon liefhebben wij zij willen liefhebben?

Verkrachting is oké

In de bijbel zit verrassend veel verkrachting. Het is niet zo’n heel groot probleem volgens het boekje. Je moet het meisje dat je hebt verkracht trouwen (heeft ze vast zin in) en haar vader (je nieuwe schoonvader) een “boete” betalen in zilverstukken (gelukkig heb ik die nog thuis liggen).

God = Sonja Bakker

Verder vind ik het super tof hoe van verschillende religies verschillende dingen niet mag eten en drinken. WAT DE FUCK maakt het uit dat een varken “onrein” is, ik kan toch gewoon zelf beslissen of ik het eet of niet? Hoezo moet een of andere dude met een baard bepalen of ik bacon op mijn big tasty wil, dat kan ik toch zelf ook?

Verder mag je als moslim geen alcohol drinken, omdat God een party pooper is. Zo iemand die nooit uitgenodigd wordt op feestjes en dan maar besluit dat feestjes verboden moeten worden, wat een loser.

Hoe weet jij dat god niet bestaat?

Dit is natuurlijk een hele moeilijke vraag, hoe weet jij dat kaboutertjes niet bestaan? Hoe weet jij als christen dat Allah niet bestaat (of andersom)? Een christen weet dat alle duizenden goden van duizenden religies niet bestaan en dat hun God de enige is, ik ga één god verder, dan hou je er geen meer over.

Een grote reden voor mij om te geloven dat er geen god is, zijn de geschriften, je weet wel de basis van de meeste religies. Als het woord van god beweert dat de zon om de aarde draait, de aarde 6000 jaar oud is en PLAT is. Dan heb ik het geloof dat god eens naar de Specsavers moet gaan. God heeft de aarde gemaakt maar hij is vergeten wanneer en dat hij helemaal niet plat was?

Wetenschap

Verder zijn er een heleboel dingen die fanatieke religieuze mensen beweren die 100% niet waar zijn. Als de paus niet gelooft in de evolutietheorie, iets waar duizenden bewijzen voor zijn. Hoe kan ik dan OOIT de rest van het geloof serieus nemen? Veel fanatieke christenen geloven dat mensen en dinosaurussen tegelijk hebben geleefd (er is in Amerika een heel museum om heen gebouwd dat jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers trekt, the creationism museum). Hoe de dinosaurusbotten zó diep in de aarde kunnen liggen? Ach, god heeft ze daar vast voor de lol neergelegd!

De bewijzen voor “The Big Bang” zijn ook gigantisch, ik zal het heel kort uitleggen:
Met telescopen zoals Hubble is te zien dat alle planeten met een hoge snelheid van elkaar af bewegen, als je terugrekent waren alle planten dus ooit op één punt. Met de snelheden van de planeten is terug te rekenen hoe lang geleden dit ongeveer geweest moet zijn, einde.

ALS er een god zou zijn, heeft hij sowieso de big bang veroorzaakt én de mens niet ontwerpen maar de evolutie in gang gezet.

Leven na de dood

Zoals Stephen Hawking ooit heel mooi zei:

“Religie is een sprookje voor mensen die bang zijn voor de dood”

Ik kan mij hier heel goed in vinden. Het is een kut gedachte om te weten dat er niks is na dit leven, DUS geloven wij graag verhalen die zeggen dat er wél leven is na de dood. Wij ervaren kleine “signalen” van de doden, ten minste dat denken wij.

Arjan Lubach had hier een prachtig voorbeeld van in “adieu god” (Kijk het!). Hij vertelde dat hij al een tijdje zijn kat kwijt was als kind. Hij vroeg dagen lang aan god of hij alsjeblieft zijn kat terug mocht hebben. Op een dag sprak hij weer tot god en opeens TADA daar was de kat!

Wij mensen zijn geneigd dit te koppelen aan het feit dat god gebeden verhoord, het feit dat de andere 50x dat je vroeg of de kat terug kwam er NIKS gebeurde vergeet je maar al te gemakkelijk. Wij mensen zien graag patronen in dingen, één enkele uitzondering blijft hangen en de rest niet.

Pascal’s gokje

In religieuze kringen bestaat iets genaamd “Pascals wager” (Pascal’s gokje). Pascal zei: Er is een kans dat god bestaat. Als je wél gelooft is er dus een kans op leven in de hemel, als je niet gelooft is die kans er niet. DUS is het sowieso verstandig om te geloven in god want STEL hij bestaat dan heb je een plekje in de hemel, je kan NIETS verliezen!

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gok_van_Pascal

Fuck Pascal!

Met de logica van Pascal moet je ook knoflook om je nek hebben hangen, STEL vampieren verstaan en je gelooft er in, dan ben je veilig met knoflook! stel ze bestaan niet? dan ben je ook veilig! WIN WIN!

Dus, geloven “voor de zekerheid” is een stom idee.

Zo vader, zo zoon

In religie is het heel hip je geloof op te dringen bij je kinderen. Laat ze lekker tot hun 14e NIET naar de kerk/moskee whatever gaan en laat ze daarna zelf eens nadenken over wat waar is. Religie wordt er bij goedgelovige kinderen ingepraat, net als sinterklaas, de kerstman en de paashaas. Je zou sommige mensen hun hele leven kunnen overtuigen dat sinterklaas echt is en als je niet in hem gelooft ga je voor eeuwig branden in de Spaanse zon.

Anti-theïsme

Ik zie mijzelf meer als een anti-theïst. Een anti-theïst is een atheïst die vindt dat religie naast niet waar zijn ook nog eens schadelijk is voor de samenleving. Ik kan mij hier goed bij aansluiten.

Zonder religie was de samenleving verder ontwikkelt

Dit deels omdat de religie de wetenschap tegenwerkt. Religieuze mensen stellen amper vragen en nemen feiten klakkeloos over als waarheid. Op sommige katholieke scholen worden de hoofdstukken over de evolutietheorie gewoon uit de boeken gescheurd. Een filosofielerares op mijn middelbare school was ontslagen omdat zij les gaf over de “baas in eigen buik” vrouwen (pro-abortus). Religie is een serieuze tegenstander van het kritisch denken.

Religie legt mensen regels op

Ik wil een dronken-gay-voor-het-huwelijk-abortus kunnen doen op een zondag, godverdomme!

Religie is de basis van verschrikkelijke regels

Vrouwen die de gevangenis in moeten omdat ze zijn verkracht, huh?

Religie geeft mensen (gevaarlijke) valse hoop

Valse hoop is soms best fijn, het lijkt mij heerlijk om op sterven te liggen en te weten dat ik naar een plek ga waar al mijn overleden dierbaren rondhuppelen op eenhoorns, maar dat is niet zo.

Het probleem komt wanneer valse hoop de werkelijkheid vervangt. Er was laatst in Amerika een priester die met slangen werkte, hij werd gebeten en was er van overtuigd dat Big G. himself wel eventjes zijn vergiftiging kon fixen. Hij overleed in het ziekenhuis na meerdere malen medische behandeling te weigeren. De Sukkel.

Er zijn af en toe zelfs gevallen waar religieuze mensen hun kinderen (met bijv. kanker) niet naar het ziekenhuis brengen,want het is een “test van god”. Vervolgens worden deze kinderen samen “ontvoerd” naar een ziekenhuis door familieleden die NIET in een sprookjeswereld leven, de helden.

Hemel Strugglez

Alle gelovigen willen zó graag naar de hemel, het is echt heerlijk om eens wat vragen te stellen over de hemel. Want met het idee van een hemel komen een hoop problemen…

-Welke taal spreken ze in de hemel?
-Kan ik in de hemel ook spreken met mensen uit de middeleeuwen?
-Dragen de mensen uit de middeleeuwen daar ridderkleding?
-Dragen westerse mensen in de hemel kleren en zijn de Afrikanen naakt?
-Mag je roken in de hemel?
-Is er politie in de hemel?
-Moet je überhaupt werken inde hemel? of verschijnen spulletjes gewoon uit het niets?
-Is de technologie in de hemel up-to-date met aarde? Kunnen mensen uit de middeleeuwen ook op twitter?
-wat als er mensen in de hemel zijn waar ik geen contact mee wil?
-Wordt het niet super druk in de hemel als er steeds meer mensen dood gaan?

oh en mijn favorieten:
-Als een vrouw na het overlijden van haar man opnieuw trouwt, heeft ze dan in de hemel 2 vriendjes?
-Hoe kan ik gelukkig zijn in de hemel terwijl sommige vrienden/familie eeuwig aan het branden zijn in de hel?

Wat is het doel van het leven?

Sorry, het leven heeft geen doel. Dus doe lekker waar je zelf zin in hebt en laat je niet te veel lijden door dingen die er toch niet zijn.

Einde

Ik heb voor mijn gevoel maar een klein klein beetje van mijn argumenten en verhalen over religie naar buiten gegooid. Ik zou er zó nog 3 blogs over kunnen schrijven, dat ga ik ook vast en zeker nog eens doen!

In tegenstelling tot de meeste religieuze mensen sta ik 100% open voor een normale, rustige, discussie.

p.s. ik typ sinds kort al mijn blogs in de trein, de wifi is dusdanig matig dat voor ieder “er was eens” verhaaltje een linkje zoeken veel te lang duurt, als je mij niet gelooft, zoek ze zelf even! En anders wil ik ze best nog eventjes toevoegen achteraf. Ik zuig NIKS uit mijn vieze atheïstische duim!download

Advertenties

113 gedachtes over “Bad Religion

 1. “Zonder religie was de samenleving verder ontwikkelt”. Dat geldt duidelijk niet voor de mens als individu. Ik heb een kadootje voor je. Gebruik het wanneer nodig: dddddddddddddddddddddd. Alsjeblieft.
  Verder een tof artikeltje hoor 😉

  Like

 2. Even een vraagje zijn hier Chirstelijke mensen waarvan A beide ouders niet geloven en B niet op een christelijke school hebben gezeten.
  Ik denk namelijk van niet, want religie is iets dat als de mensen waar je echt naar luistert (Familie, leraren of leraressen) het je vertellen dan geloof je daar bijna altijd heilig in. Omdat zij je ouders zijn en ja zij spreken altijd de waarheid. Ik ben overtuigd dat niemand of hooguit 0,1% van de mensen dat als andere mensen zoals ouders of leraren het niet over god hebben dat je er ook niet in gaat geloven. Maar laat even weten als dat bij jou wel het geval is dat jij gelooft en je ouders of leraren niet.

  Like

 3. Ik ben zelf niet gelovig. Ik vind het sowieso een beetje raar dat een man met een baard op een wolkje alles maakt en regelt. Er komt trouwens ook heel veel gezeik van. Kijk naar oorlogen. Oorlogen kunnen gaan over geld en macht maar ook veel oorlogen gaan over het geloof. “Ik geloof deze god en jij een andere dus jij bent slecht”, en uiteindelijk komen de geloven allemaal een beetje op hetzelfde neer (bij elk geloof is er een god). Ik geloof wel in leven na de dood. Niet in de vorm van een hemel maar in de vorm van een nieuw persoon. Ik geloof dat je lichaam een tijdelijk jasje is van je ziel en dat je van alle kut dingen in je leven leert en er sterker van wordt. Als je opnieuw wordt geboren neem je die lessen mee in dat leven. Dingen die je als kind heb gedaan vergeet je toch ook grotendeels? Nou als je heel klein bent weet je nog alles maar als je ouder wordt vergeet je dat weer. Ik heb een aantal documentaires gezien over kleine kinderen die vanaf dat ze kunnen praten heel vaag doen over een ander leven. Een jongetje wist de naam van zijn vader, hoe het huis eruit zag en de omgeving. Die ouders hebben die plek opgezocht en het bestond en de familie waarvan dat jongetje de achternaam hadden genoemd hadden er ook echt gewoond. Dat kind voelde zich super thuis. Dat kan niet fake zijn… dat kind kon net praten, je kan een kind dat bijna net geboren is niet zo gepassioneerd laten vertellen over zoiets. Dat kan je zo’n kind gewoon niet aanpraten om dat voor de camera te zeggen (anders is dat kind wel een “geboren” acteur 😉 ) Ik geloof gewoon dat het echt zo in elkaar zit 🙂

  Like

  1. Ik ben ook niet gelovig, maar ik weet wel door al die mooie jaren van levensbeschouwing XD. Dat niet alle geloven 1 god hebben. En ik denk overigens dat dat verhaal van dat kind of bullshit is of toeval.

   Like

 4. Goede blog. Ik ben het best wel met je eens en vind de manier waarop je je mening onderbouwd ook erg duidelijk. Er staat alleen in de tekst onder het kopje wetenschap dat alle planten ooit op één punt waren. Dat klopt ook wel, maar ik denk dat je hier planeten bedoeld.

  Like

 5. Ik wil toch even het deel “het leven heeft geen doel” verbeteren. Of beter gezegd aanvullen. Want niet alles hoeft een doel te hebben soms gaat het ook om de weg ernaartoe. Het is toch een prachtig idee dat wij leven met/van/door andere organismen en andersom. Het is “the cirkel of life”. En zoals de meeste mensen weten heeft een cirkel geen einde, dus ook geen doel. Waarom moet alles eigenlijk een doel hebben. Niet alles heeft een doel, het universum is oneindig en wij kunnen dingen zien die er eigenlijk niet meer zijn. Mijn menselijke brein doet er pijn van. Ik weet dat je hele blog over religie ging en helemaal niet hier over, maar ach(med). Gaat het toch nog over religie, rascisme of discriminatie. En ik heb ook weer even mijn filosofische momentje gehad.

  Like

  1. Om eerlijk te zijn…. Ik denk dat we wel een doel hebben, een mens is geboren om zich voort te planten. Ik weet t t is een korte uitleg, maar t hoeft niet lang te duren

   Like

   1. maar het nieuwe mens plant zich dan ook weer voort, dan plant je je dus voort om je voor te planten??
    dan berijk je niets

    Like

 6. Ik moest stieken even huilen, zo blij ben ik dat jij deze mening met mij deelt, God is er voor mensen die niet willen/kunnen nadenken, god is ontstaan door dingen zoals bliksem, regen enz. Mensen vroeger waren toen nog niet zo slim dat ze wisten waar het vandaan kwam en daarom maar een reden hebben bedacht ‘dat er toch wat moet zijn dat het veroorzaakt’. ZUCHT. Dat er nog mensen die erin geloven laat me denken dat we nog in de middeleeuwen zitten en ik hoop dat dit ooit uit zal sterven (jammer genoeg gaat dit ook nog eens op generatie door dus we moeten LANG wachten) Ik moet echt een boek schrijven om de mensen wakker te schudden waar ze de fack in het geloven zijn. Life goals. ❤️

  Like

  1. ik ben gelovig en ik zou graag eens een keer een discussie met jou beginnen. en ik weet dat als ik hier nu dingen ga typen dat ik dan niet voor het hele christendom spreek, maar wel voor mij, en ik geloof in wetenschap, maar ik heb ook het gevoel dat er ergens een grotere macht moet zijn geweest die alles in beweging heeft gezet, hoe kun je anders het leven uitleggen, hoe komt het dat een hoopje cellen in je hoofd kunnen denken, en zinnen kunnen formuleren en emoties kunnen hebben. er moet toch wel een logische verklaring voor zijn. voor mij is god die verklaring, ik weet dat je t er waarschijnlijk niet mee eens bent maar dat maakt niet veel uit. het spijt me voor spelling fouten en andere fouten die ik heb gemaakt.
   Met vriendelijke groet
   IK

   Like

   1. Sommige mensen geloven dat god de big bang heeft veroorzaakt, dat vind ik 1000x beter dan NIET geloven in de nog bang. Natuurlijk is de mens complex maar waarom zou een nog complexere schepper dat hebben gemaakt? Waar komt god dan vandaag? “God was er altijd” waarom zou het universum en wetten van het leven er niet altijd al kunnen zijn? Iets om over na te denken 🙂 xxxjes rick

    Like

   2. Hier is een term voor die ik niet meer bij de naam kan noemen… Maar dit terzijde er zijn mensen die geloven in god gecombineerd met weten schap. Je kan trouwens niet geloven ik wetenschap, wetenschap is een feit, maar sommige mensen kunnen dat niet inzien ik hoop jij wel.

    Like

  2. Ze waren niet dom, ze waren ontwetend. Als jij als klein kind word wijsgemaakt dat er een opperwezen is zou je dat ook geloven. Nu komt t er dus op neer dat de meeste mensen in die tijd net zo goed gelovig zijn als kleine kinderen van nu. Een klijn kind is toch ook niet dom? Dit is verder geen haat ofzo hoor.

   Like

 7. Rick,
  het zijn niet de planeten die verder uit elkaar gaan staan, maar het zijn de sterrenstelsels die steeds sneller uit elkaar gaan. Behalve het andromeda- en driehoekstelsel inclusief sattelietstelsels, die zullen in de toekomst met ons melkwegstelsel botsen.

  Like

 8. Ik ben zelf protestants opgevoed , maar niet streng, dus ik ga heel af en toe naar de kerk. En voor mijn gevoel is een kerk meer dan alleen een plek om te bidden en vage liederen te zingen. Het is ook een plek om vrienden te maken, ander mensen te ontmoeten, en geïnspireerd te worden. (In de kerk waar ik kom in ieder geval) Voor mijn gevoel denk je bij christendom vooral aan katholieke ideeën en uitspraken. In mijn kerk(protestants dus) heb ik bijvoorbeeld nooit iets gehoord over dat je niet homo mag zijn (de mensen van de gay pride komen zelfs naar de kerk waar ik heen ga om daar een dienst bij te wonen ) of dat je geen seks mag hebben voor het huwelijk. Er zijn ook mensen in de kerk die helemaal niet in god geloven maar toch Voor andere redenen naar de kerk komen. De kerk doet ook andere dingen: in Amsterdam wordt de opvang van vluchtelingen bijvoorbeeld geregeld door de kerk.

  Conclusie: naar mijn mening is geloof meer dan alleen bidden en zingen.

  Geen haat, maar Gewoon mijn mening over jouw mening 🙂

  Like

  1. Hey,
   Ten eerste wil ik zeggen dat ik geen haat willen geven maar iets wil aan kaarten. Zelf ben ik niet gelovig. Maar zie protestantse mensen vaak doen alsof de katholieke kerk een “eikel” Is terwijl er in de protestantse kerk ook zoveel verschillende stromingen zijn. Dat t na mijn inzicht niet helemaal eerlijk is dat alle protestanten bijvoorbeeld het nooit over gay zijn hebben of seks voor het huwelijk want ik hoor om mij heen vaak van protestanten dat dit niet mag in de kerk waar zij komen.

   Like

 9. Ik was er al mee eens zins god is een klootzak. Ik heb hier ook een keer over na zitten denken en dat kwam ook in me op. Ook iets is als er een overstrooming of aardbeving is gaan mensen bidden maar “god” zou dat dan toch juist veroorzaakt moeten hebben. Dus als god zou bestaan vind hij het gewoon leuk om ons te pesten.

  Like

 10. Ehm Rick ik ben et volledig me je eens hihi maar niet alle gelovige zijn et zelfde…
  Kijk naar de band Skillet.
  ik ben eerder een Satanist maar ik kan toch heerlijk genieten van Skillet maar ook van Slipknot…

  Like

 11. Ik moet iets kwijt.

  Sommige christenen vinden bijv. dat homosexualiteit niet geaccepteerd moet worden.
  Dit vinden ze, omdat dat staat in een boek, waarin slangen praten, een man over water loopt en man een zee scheid, maar homosexualiteit is een no-go.

  Disclaimer: Ja, er zit nog al wat ironie in mijn URL, omdat De Leviathan natuurlijk een Bijbelistisch wezen is. Ook is het de benaming van Thomas Hobbs, voor een Absoluut Vorst. (Ook is Leviathan een Ugratische god, maar dat terzijde)
  En het klinkt leuk oke?

  Ik probeer hiermee geen mensen mijn mening de keel in de dauwen, maar ik begrijp dat het zo kan overkomen. Ben best een lief persoon hoor ❤ <bewijs.

  Like

  1. Christendom is uiteindelijk natuurlijk gebaseerd op de bijbel, DUS is het logisch dat dat het beeld is van Christenen. Ik vind dat je niet zomaar een religie kan pakken en doen alsof alle stomme dingen er niet bij horen…

   Like

   1. Het grootste probleem dat ik met religie heb is dat ze niet verder denken dan hun neus lang is… Ik bestudeer het Pleistoceen en ben al een aantal keren met christenen in discussie gegaan. Ze luisteren gewoon niet. Ik heb in mijn vitrines harde bewijzen liggen voor een evolutie theorie. Kijk bijvoorbeeld naar meridionalis en primigenius. Ze luisterden gewoon niet naar me… Dit maakt mij boos en ook best verdrietig. Ik doe mijn best om wat te betekenen voor de wetenschap met collega’s en een clubje mensen verziekt dat door hun kinderen iets te vertellen waar geen bewijzen voor zijn. Als die er er wel zij hoor ik het graag. En ik ga graag een normale discussie aan.

    De groeten.

    Like

 12. Ik lees hier superveel reacties over dat de duivel voor de slechte dingen zorgt en God niet. Maar God heeft de duivel zelf gemaakt, het is namelijk een engel die het verkeerde pad op ging, en God heeft de engelen gemaakt (staat in de bijbel). In feite zorgt God dus WEL voor alle slechte dingen.

  Zo kan ik nog wel meer voorbeelden verzinnen waarin gelovigen hun eigen boekje tegenspreken, maar daar heb ik nu geen zin in.

  Ook zorgt geloof alleen maar voor ellende. Zoals in dit artikel al te lezen is: het geeft mensen valse hoop. En kijk nu eens naar de wereldgeschiedenis, bijna alle aanslagen en oorlogen vanaf de Oudheid t/m het heden hadden met religie te maken!

  En dan natuurlijk die regeltjes die zgn in de bijbel staan maar die alleen worden opgevolgd wanneer het men goed uitkomt…

  Like

 13. Goed stuk Rick !

  En wat gedacht van deze?

  Stephen Hawking
  Wij zijn onbetekenende wezens op een kleine planeet rond een zeer gemiddelde ster aan de buitenkant van een van de honderdduizend miljoenen sterrenstelsels.
  Het is moeilijk te geloven dat een god om ons geeft of ons bestaan opmerkt!

  Like

 14. Goed stuk Rick,
  Nog een mooie van Stephen Hawking.

  Wij zijn onbetekenende wezens op een kleine planeet rond een zeer gemiddelde ster aan de buitenkant van een van de honderdduizend miljoenen sterrenstelsels.
  Het is moeilijk te geloven dat een god om ons geeft of ons bestaan opmerkt!

  Like

 15. Ik vind dat dit een erg discriminerend artikel is. “”Waarom geeft God de zon als je van UV-straling kanker kunt krijgen?!” en “Dingen zoals; aarbevingen en verkreachting?”. Ik ben christelijk en het niet eens met alles wat er gezegd word. Mijn God is een liefdevolle maar rechtvaardige God. De duivel zorgt voor dingen als kanker en natuurrampen. Hij zorgt voor zonde en zal ooit overwonnen worden. En het woord “ooit” is voor niet-gelovige mensen ook maar vaag. God zal terugkomen op de dag dat iedereen van Hem heeft gehoord. Ik ben opgegroeid in een christelijk gezin. Op mijn 10e hoorde ik dat mijn christelijke tante lebisch is, dat is het enige waar ik het niet mee eens ben in mijn geloof. Ik vind liefde mooi en vind op wie je ook valt, lebisch, homo of bi geen vloek. De dino’s die zijn uitgestorven zijn er ook geweest zeker weten. Toen God de wereld schiep, was er nog geen jaar telling. Dus je weet niet hoelang het heeft geduurd tot het tijdperk van Christus! God vind verkrachting, criminaliteit, oorlog en rampen allemaal vreslijk, dat komt niet door God en dat viel mij het meeste op in dit artikel. Ook zij je in een video, waarvan ik naar dit artikel ben gekomen; “dragen de ridders dan ook harnassen en zijn de Adrikaanse mensen naakt?” Nee, want je lichaam blijft op aarde achter en je ziel zal naar de hemel gaan. De hemel is geen aarde, niemand weet hoe het er is, maar het zal geen perfecte stad zijn. Het is een wonderlijk universum waar plek voor iedereen is. Ik hoop dat je dit zal lezen en erover zult nadenken. Ik vond het interessant om je mening te lezen, maar vond het niet netjes tegen over christen/gelovigen. Groeten, Thirza.
  Ps: ik ben geen volwassene, dus weet nog lang niet alles over het geloof. Ik ben 13 dus neem me niet kwalijk al mede gelovigen fouten tegenkomem.

  Like

  1. of je gelooft moet je zelf weten maar waar je in gelooft is niet moeilijk te kiezen als je dit leest

   Een Indiase christen werd gevraagd waarom hij christen was geworden. De meeste mensen in zijn omgeving waren immers hindoe of boeddhist? Hij vertelde een gelijkenis: Ik was in een diepe put gevallen en kon er met geen mogelijkheid uitkomen.

   Ik riep om hulp en na verloop van tijd hoorde ik iemand aankomen. Ik zag het gezicht van Mohammed over de rand van de put en riep: “Verlos mij uit deze put”. Maar Mohammed zei: “De wil van Allah is volmaakt en wij moeten ons daar niet tegen verzetten. Onderwerp u aan de wil van Allah”.

   Opnieuw was ik alleen en riep om hulp. Na verloop van tijd kwam Boeddha langs. Hij keek naar me en zei: “Je bent in een ideale positie om je te onthechten en je geheel op het hogere te richten”. Zo kwamen nog verschillende godsdienstleiders langs. Ze hadden goede woorden voor me, maar geen hulp.

   Toen ik de moed al bijna had opgegeven zag ik plotseling het gezicht van Jezus over de rand van de put heen. Hij keek met liefde naar me, zei niets, maar klom over de rand van de put en sprong naar beneden.

   Toen Hij naast me stond omarmde Hij me en tilde me vervolgens omhoog. Ik stond eerst op zijn schouders, maar uiteindelijk op Zijn hoofd. Toen kon ik de rand van de put bereiken en trok me omhoog. Dansend en springend rende ik rond in de vrijheid. Wat was ik dankbaar, dat Jezus me uit de put had gered.

   Plotseling dacht ik: “Maar waar is Jezus nu?” Hij had mijn plaats ingenomen. Daarom ben ik vandaag een volgeling van Jezus.

   Like

   1. Dus omdat in een VERZONNEN verhaal jezus hem helpt is het christendom de ware religie, waar de fuck slaat dat op? Verder zou dat betekenen dat de andere profeten ook bestaan maar gewoon geen neuk geven? top.

    Like

  2. Helemaal mee eens. Ik ben ook christelijk en Rick, om eerlijk te zijn had je wel wat betere research kunnen doen voordat je conclusies trekt omdat iedereen het zo denkt.

   Ik heb een tijdje geleden aan mijn vader gevraagd (hij heeft gestudeerd voor dominee maar wegens omstandigheden het niet afgemaakt (nog niet) ) over “homo zijn”, en hij zei dat God van iedereen houdt. In de eerste plaats is het niet zo bedoeld, zoals je kunt lezen over Adam en Eva, man en vrouw, die dus ook kinderen konden “maken”. Maar na de zondeval is alles veranderd, toen is ook de oorlog, verdriet, dood en ziekte (enzovoort) ontstaan. Dat wil niet zeggen dat homo’s fout zijn. God zegt (zoals in de bijbel staat), dat homo’s samen mogen zijn maar geen seks mogen hebben. Maar, er zijn ‘”overdreven” christelijke mensen die niks anders willen dan psalmen en die bijvoorbeeld gewone christelijke popmuziek al slecht vinden. Maar vaak zijn dat ook de mensen die homo’s “slecht” vinden. En ik vind het heel vervelend dat mensen denken dat christenen iets tegen homo’s hebben, terwijl de meeste dat niet eens vinden.
   Trouwens Rick, ik heb respect voor jouw mening, dus zou het fijn zijn als jij ook je menig geeft met respect. Ik vind dit een beetje een discriminerende/ kwetsende manier om je mening te geven, het heeft mij in elk geval echt gekwetst.

   Waarschijnlijk boeit je dit geen fuck want ik ben maar een dertienjarig meisje die toch nergens wat van af weet, maar toch wou ik het even kwijt.

   (Nog steeds ben ik verslaafd aan je video’s doei)

   Like

 16. Rick, de fout die jij maakt is te denken dat Christen zijn hetzelfde is als precies luisteren naar wat de bijbel zegt, je hebt meerdere vormen van het Christendom. Net zoals met de andere religies.

  “God is de gozer die het COMPLETE universum maakt, Adam maakt en vervolgens een rib van adam nodig heeft om Eva te maken, HUH?!”
  Dat doet god om Eva op Adam te laten lijken.

  “Verder mag je als moslim GEEN alcohol drinken, omdat God een party pooper is. Zo iemand die nooit uitgenodigd wordt op feestjes en dan maar besluit dat feestjes verboden moeten worden, wat een loser.”
  Als je alcohol drinkt wordt je dronken en dan ga je domme dingen doen.

  “Zonder religie was de samenleving verder ontwikkelt”
  Dat was in de Middeleeuwen toen iedereen gelovig was, nu zorgt religie er echt niet voor dat onze samenleving minder snel ontwikkelt

  Als je gewoon voor elke keer dat je religieuze belachelijk maakt extremistische religieuze zegt, dan zou deze blog heel goed zijn, want nu zeg je gewoon dat de meeste religieuze mensen dom zijn en slecht zijn.

  Q:En weet je waar je alleen maar domme en slechte gelovigen ziet?
  A:Op de zelfde plek waar alle slechte, Marokaanse ,Turkse mensen ziet: in de media!

  Jij zegt dat mensen te snel met elkaar mee gaan, maar jij gaat te snel mee met de media wat religie betreft

  Like

  1. “God is de gozer die het COMPLETE universum maakt, Adam maakt en vervolgens een rib van adam nodig heeft om Eva te maken, HUH?!”
   Dat doet god om Eva op Adam te laten lijken.

   God kan toch alles?! dan kan hij toch ook Eva maken zonder rib?
   —————————-
   “Verder mag je als moslim GEEN alcohol drinken, omdat God een party pooper is. Zo iemand die nooit uitgenodigd wordt op feestjes en dan maar besluit dat feestjes verboden moeten worden, wat een loser.”
   Als je alcohol drinkt wordt je dronken en dan ga je domme dingen doen.

   Dat is toch lekker je eigen verantwoordelijkheid? Mensen stenigen mag ook van die boeken en dat vind ik persoonlijk ook wel iets in het lijstje “stomme dingen doen”.
   ————————————————————
   “Zonder religie was de samenleving verder ontwikkelt”
   Dat was in de Middeleeuwen toen iedereen gelovig was, nu zorgt religie er echt niet voor dat onze samenleving minder snel ontwikkelt

   Jawel hoor! Sommige christenen zijn actief anti-dna onderzoek want dan doe je “God’s werk”, het onderzoek dat o.a. de sleutel is tot het genezen van kanker.
   ————————————————————
   Als je gewoon voor elke keer dat je religieuze belachelijk maakt extremistische religieuze zegt, dan zou deze blog heel goed zijn, want nu zeg je gewoon dat de meeste religieuze mensen dom zijn en slecht zijn.

   Tuurlijk betreft het vaak extremistische mensen, dat kan iedereen hopelijk zelf meteen snappen dan hoef ik het niet iedere zin uit te leggen…

   Verder bedankt voor je reactie, ik waardeer het 🙂

   Like

   1. “God kan toch alles?! dan kan hij toch ook Eva maken zonder rib?”

    Tuurlijk zou God dat kunnen. Dat God Eva maakte met een rib van Adam wil toch niet zeggen dat het niet op een andere manier kon? Hij koos hiervoor.

    Like

  2. Aangezien het feit dat in de middel eeuwen geen vooruitgang bood zijn we nu ook minder vooruit dan we hadden kunnen zijn. Dus klopt dit argument wél.

   Like

 17. Ik vind persoonlijk dat je mensen ongeacht hun religie lekker in hun eigen waarde moet laten . Het zijn twee verschillende groepen die het waarschijnlijk nooit met elkaar eens worden . Ik ben zelf atheïst maar ik geloof dat wij voortleven in de genen van je kinderen. ( niet op zo’n manier van als ik kinderen krijg dat ik mijn kinderen ben naja je snapt me wel. ) ik vind dat rick mischien een beetje te ver gaat met het hele religie is het kwaad zichzelf en het de hemel is bullshit verhaal wat geniaal was maar dat is natuurlijk zijn mening.

  Dit was mijn mening ik weet zeker dat er mensen zijn die mij weten te verbeteren en mij het gaan uitleggen dat rick alles goed heeft maar ik vond het gewoon leuk om mijn mening te geven .

  DOEI!

  Like

  1. Ik laat mensen ook zeker geloven wat ze willen geloven! Ik mag daar natuurlijk wél kritiek op hebben. Overigens vind ik het schadelijk dat in sommige religies het heel normaal is om je eigen religie op te leggen bij je kinderen. Als in: geloof of je bent mijn kind niet meer, dat vind ik heel kwalijk.

   Like

   1. Dat is ook heel erg heel veel geherspoelde gelovigen denken zo.is natuurlijk absurd dat als je kind niet is wat jij wil wat hij is dat hij volledig afgesloten word van de familie. En praktisch op straat gegooid word .

    Like

 18. Beste rick… Zucht … Beste mensen of wat ik ook maar moetzeggen ik ben zelf christelijk, ga 2 keer in de drie weken naar de kerk en vind dat iedereen iets anders mag denken en er geen ruzie over moet maken. Mijn eerste punt is dat de duivel voor heelveel vervelende dingen zorgt en god ook tegen hem strijd(er staat daar niet heel duidelijk over in de bijbel). En nu zul je denken “ja maar waarom heeft hij nog niet gewonnen?” Nou dat is uit te leggen. God heeft een plan met ons en dat plan voeren wij uit.(god weet ook de toekomst al). Maar om alles perfect te laten lopen verslaat hij de duivel nog niet. Het tweede punt is dat die regeltjes en cultuur meer voor het oorspronkelijke Israëlische volk was(het volk van god) en dat zijn wij niet meer. Ik heb geen zin om nog meer kritiek er op te geven want ik ben inmiddels een fan en geen zeikerd. Mvg Matthias van Leeuwen

  Liked by 1 persoon

 19. Jammer dat je katholieken vergist met gereformeerden. Mijn familie is van origine katholiek (mijn ouders en ik niet tho). Er zijn alleen wel andere dingen die je mee moet nemen als het gaat om geloven. Zo was de kerk vroeger het enige sociale vangnet. Mensen die arbeidsongeschikt werden en niet bij een kerk hoorden hadden geen ene kans meer om verder te gaan met hun leven. Waardoor je bijna moest geloven om zekerheid te hebben. Doordat de regering dit tegenwoordig ook biedt is dit niet meer nodig, maar de traditie is gebleven. Ook is het voor veel oudere mensen een ontmoetingsplaats. De dominee en pastoor zijn hier in het dorp bijvoorbeeld ook sociaal werkers, die ervoor zorgen dat oudere mensen door middel van het geloof met elkaar in contact blijven. Zo gaan mijn opa en oma vooral naar de kerk om in contact te blijven met de omgeving, de kerk is eigenlijk het dorpshuis waar ze koffie drinken. Probeer geloof ook op een andere manier te benaderen dan alleen de letterlijke betekenis, kijk ook maar de sociale dingen die het meebrengt. Als je hier op in wilt gaan, twitter me dan.

  Liked by 1 persoon

 20. Ik denk dat ik een agnost ben omdat ik, en denk ik vele anderen, het niet kunnen realiseren dat het gewoon ophoudt, en daarom een hiernamaals niet uitsluiten. Ik hoop eerlijk gezegd dat er een hiernamaals is want wie zou nou niet in eeuwig willen leven op een plek waar alles goed is. Maar veel gelovigen zijn gewoon bang voor deze harde realiteit en zelf ben ik ook best bang voor. De tranen lopen inmiddels over mn wangen, noem me maar een pussy, maar het leven is zo kort en ik ben gewoon bang dat ik er niet alles uit haal en als ik 70 ben extreem baal dat ik veel dingen niet heb gedaan, en ook niet nog zou kunnen doen. Ik weet niet of iemand dit zal lezen maar ik hoop dat je hier iets aan had, ikzelf zeker.

  Like

  1. In de hemel ben je geen mens, je hebt geen lichaam, je ziel is daar en het is niet te vergelijken met de aarde. Die “harde realiteit” is het struikel en angst punt van de meesten. Dus oordeel niet te snel. Ik wil niet zeggen dat jouw mening fout is. Want dit is mijn mening en geloofsovertuiging

   Like

 21. Hoi Rick en andere mensen, ik vind het jammer dat mensen er zo over denken en voor mij lijkt het of je (alle) gelovigen afkraakt als je niet had verteld dat dat niet je bedoeling is. Ik ben gelovig en ga bijna elke week naar kerk. Ik vind sommige delen van de bijbel nergens op slaan zoals dat homo zijn niet mag. Daarnaast wil ik nog even kwijt dat als God bestaat, de duivel ook wel zal bestaan en dat de duivel zorgt voor erge ziektes (zoals kanker) en oorlogen enzo. Ik denk dat sommige verhalen in de bijbel alleen maar theorieën zijn (zoals bijv de schepping). Ook wil ik even melden dat de bijbel (grotendeels) geschreven is door MENSEN en dat de gebruiken van vroeger natuurlijk nu niet meer realistisch zijn. Maar alsnog heb je een goed standpunt en kan ik je (jammer genoeg) niet overtuigen van mijn geloof. Ik ben christelijk btw.
  Groetjes Luka

  Liked by 1 persoon

  1. Beste luka,

   Als Je jezelf enigszins had verdiept in de geschiedenis, was je erachter gekomen dat de duivel pas in de middeleeuwen is verzonnen als een bangmakerij.

   Like

  2. De bijbel is geschreven door de ingevingen van God, mensen jebben dit opgeschreven. Ik ben ook christelijk en het enige wat ik niet goed vind aan dit geloof is de afkeuring van homoseksualiteit, net als jij

   Liked by 1 persoon

 22. Rick ik ben het wel met je eens want als god bestaat waarom laat hij duizenden ontschuldige mensen dood gaan (zoals gebeurde in de WOI en WOII) En er zijn zat oorlogen door het geloof . En zo kan ik nog wel een paar dingen opnoemen:
  – waarom gaan mensen dood van de honger
  – waarom is er jaloesie waardoor mensen helemaal flippen zoals bij bijvoorbeeld youtube reactie’s waar mensen je de dood wensen
  – waarom bestaat ruzie

  en zo kan ik nog wel even door gaan
  maar ik denk dat mensen geloven omdat ze een soort van “zekerheid” willen heben

  Like

 23. Ik snap iedereen die hierop reageert met een bericht van pfff laat mensen in hun waarde maar in het blog zegt rick alleen dat hij er alleen niet in geloofd er staat nergens dat hij iemand zwart wil maken! Bas als jij echt fouten ziet vertel het dan als je echt zo geloven zo je alles doen voor het geloof dus ook een verhaaltje van 20 regeltjes dat duurt echt geen 4 dagen tenzei je gaat zeggen lees de bijbel maar maar zet dan gwn een link neer naar de online bijbel! En voor wie het niet weet als je zo nodig wilt geloven in iets naar de dood zijn er zelfs vanuit wetenschapelijke kant nog talloze opties! Denk bijvoorbeeld aan een van de natuur wetten: “Energie gaat nooit verloren” dus kunnen we ons beter afvragen waar gaat energie dan heen en met energie bedoel ik geen aura’s en andere dingen nee ik bedoel gwn dingen zoals stralingen electriciteit en heel veel meer vormen van wetenschapelijk onderbouwede energie! Aangezien je gedachten ook betsaan uit kleine stroom stootjes (snap je hem al) Ergens moeten er dus nog gedachten terug te vinden zijn waar geen idee want verder is het nooit uitgezpgd behalve dan dat het in een zwart gat gefloept zouw kunnen zijn! EN JA ZWARTE GATEN BESTAAN ECHT je moet het zien net als iets als een game in elke game zitten bugs en foutjes net als in minecratt dus ja verder ben ik het eens met rick en als je een mening hebt omderbouw hem dan net als rick goed de reden waarom iets een blog is omdat het een mening is van iemand!

  Like

  1. Alle niet gelovigen verdedigen zichzelf met wetenschappelijke bewijzen, “jullie” moeten overal een bewijs voor hebben, maar waarom het het geloof dan GELOOF. Er moet overal altijd een bewijs bij zitten en dat is zo’n onzin. Als ik een rotje op straat gooi komt er tot ook geen nieuw universum. En de apen lijken dar wel op ons maar waar veranderen ze dan door?

   Liked by 1 persoon

 24. Iedereen zn mening, vervolgens ga je helemaal los. Maar je staat zo erg achter je mening dat je er zelf maar achter komt als je dood bent, dan ben je te laat maar oke.

  Liked by 1 persoon

  1. theo dit is precies waar rick het over heeft je zegt van: dan ervaar je het zelf maar na je dood ma dat kan maar dat “dan ben je telaat” laat iedereen zien dat je in een hell geloofd en dat is precies waar rick het over had het is pure bangmakerij! Je weet toch zeker ook dat je bij de paus gwn voor fking veel geld een brief kon kopen waardoor je zogenaamd naar de hemel zouw gaan een soorrt van afkopen?! dat is toch pure corruptie denk je echt dat de paus dat mag van “god”

   Like

   1. Ik ben niet katholiek maar gereformeerd en alleen God kan zonden vergeven, dus zondenboetes en het biechtjokje zijn pure onzin. Ik ben jet niet eens met de katholieke overtuigingen maar dat bangmakerij gedoe is ook onzin. Als je echt gelooft hoef je totaal nirt bang te zijn voor de hel.

    Liked by 1 persoon

   2. Als je dan “te laat” zou zijn, waarom zou je dan niet geloven? Dan kan je toch beter wel geloven zodat er misschien een kans is dat je in de hemel komt, of dat er niks na dit leven gebeurd, dan dat je niet geloofd en naar de hel gaat, of er niets gebeurd.

    Liked by 1 persoon

  2. Beste Theo,
   Je reactie rammelt van alle kanten en dat nog niet eens theologisch gezien ook!
   Ten eerste: “Iedereen zn mening, vervolgens ga je helemaal los”. Ik trek hier de conclusie dat je dat bekritisered bedoelt. Er is niks mis mee om “helemaal los te gaan”, wat Rick bedoelt met “iedereen zijn mening” is dat als hij je kwetst met deze blog, dat hij het niet verkeerd bedoelt, maar dat dat gewoon zijn mening is. Het tweede gedeelte: “Maar je staat zo erg achter je mening….”. Is compleet overbodig, want wie staat er niet achter zijn EIGEN mening. Het laatste gedeelte legt hij al uit in zijn onder het kopje “Pascal’s gokje”.

   Liked by 1 persoon

 25. Mijn vader en opa en oma zijn wel gelovig en ik ga ook meestal mee naar de kerk. Ik vind de meeste dingen uit de bijbel ook onzin maar bij mij is het vooral eigenlijk een soort familie traditie. Ik zie het meer als een soort plek die me doet denken aan de familie van mijn vader dan echt iets waar ik in mijn leven naar moet streven

  Like

 26. Pff Rick verdiep je eerst in iets voordat je het helemaal gaat bashen. Ik heb geen eens zin om alle fouten te benoemen omdat ik dan super lang bezig ben.
  Ik ben sowieso moe van alle atheïsten die nergens voor open staan en constant christenen (of welk geloof dan ook) belachelijk maken. Zo moeilijk is het toch niet om andere mensen in hun waarde te laten?

  Liked by 2 people

  1. Ik denk ook dat veel mensen onderschatten hoe gedetailleerd de Bijbel is en hoe interessant het is puur vanuit een een literair perspectief. Het is een religieus boek, maar het bevat geschiedenis, poëzie, etc.

   Liked by 1 persoon

   1. Het is zeker een mooi boek vooral spreuken en prediker bijvoorbeeld, maar is dat gelijk de reden om tedenken dat deze teksten door God geïnspireerd zijn? En om je kinderen wijs te maken dat het daadwerkelijk waar is (het staat immers in de schrift)

    Like

   2. Je zegt geschidxenis, maar op sommige punten is de bijbel echt in twijfel te trekken omdat het heel vaak niet overeenkomt met andere schrijvers uit die tijd. Als mensen de mooie dingen uit de bijbel zouden halen en er naar zouden leven zou het prima zijn. Er zijn echter ook dingen in de Bijbel die logisch gezien totaal niet kloppen.

    Like

   3. bas rick zegt leterlijk dit ” In tegenstelling tot de meeste religieuze mensen sta ik 100% open voor een normale, rustige, discussie.” kortom voordat je iets nieuws schrijft ga maar even naar specsavers en als jij zogenaamd de fouten ziet en je geloofd ECHT pleur die dingen die “fouten” dan ook in de reacties inplaats van een standaard non argument! Als je iets doet onerbouw het dan goed want tot nu toe ontdek ik alleen fouten bij jouw!

    Like

   4. Uiteraad is de bijbel een mooi boek om te lezen, maar de intentie is niet om “Interessant te zijn vanuit een literair perspectief”. De hoofdgedachte van de bijbel blijft “religie”. Daarnaast lijkt het me leuk als je moeite doet om je volledige mening met al de fouten die Rick in zijn blog had te vertellen. Want als je echt zoveel geeft om je mening, schrijf hem dan op ze minst helemaal uit, want op dit moment ben je niemand meer dan een 8 jarig kindje, die een comment geeft op een video van rick zoals deze; FUCKING SLECHTE VIDEO RICK. (dit is immers ook maar een halve mening.

    Like

  2. Bas, waarom zou je mensen die in sprookjes geloven in hun waarde moeten laten? Iedereen mag zeggen wat hij/zij wil. Jullie mogen geloven dat Eva van een appel eet (doordat de duivel, terwijl alles goed geschapen was, haar verleid had) en dat daardoor de rest van de mensheid moet boeten. Maar wij mogen dat belachelijk maken (omdat het dat ook is).

   Like

   1. God heeft duidelijk tegen Adam en Eva gezegd dat ze niet van die boom mochten eten, maar omdat wij, de mensheid, een eigen wil hebben gekregen heeft Eva zelf de keuze gemaakt om van die appel te eten. De mensheid heeft er dus voor gekozen om niet meer direct met God te leven. Het is dus de fout van de mensheid.

    Liked by 1 persoon

 27. Mijn ouders zijn gelovig maar doen er niks mee, mijn oma’s gaan wel nog elke week naar de kerk.
  Zelf ben ik atheïst geworden maar me vader zegt dat geloof is om te geloven en niet op waarheid is gebaseerd ik denk er anders over, hetzelfde als de blog schrijver Rick.

  Like

 28. Ik ben het met je eens Rick. Ik ben zelf opgegroeid in de Bible belt. Met de meeste mensen valt niet normaal te discussiëren als je zegt dat de bijbel niet waar kan ziin, met sommigen echter wel.

  Als je er mee op bent gevoed (zoals ik) is het best moeilijk om er van af te komen. Ik heb vooral veel gehad aan alle adieu God afleveringen (EO thanks daarvoor).

  Ik had eerst al lang twijfels en nu ben ik atheïst. Als je er eenmaal van af bent is het heel vanzelfsprekend zoals Arjen Lubach dat ook zei.

  Het kan moeilijk zijn omdat iedereen in de omgeving refo is, maar langzaamaan accepteren de meeste het wel.

  Als je argumenten aandraagt waarom er geen God kan zijn, of met Bijbelgedeelten aankomt die niet kloppen of gewelddadig zijn hebben ze hele boeken van ‘oudvaders’ die elk probleem in de bijbel tackelen. Ze hebben hele magazines (Daniel) waarin je exact verteld wordt hoe je moet leven en natuurlijk ook geen seksuele handelingen voor het huwelijk en slappe argument verhaaltjes.

  Ik ben het met je eens dat je kinderen meer met rust moet laten qua geloof alleen gaat dat op deze manier niet werken (naar mijn mening). Ik denk dat je sowieso alleen openbaar onderwijs moet toelaten. Sommige mensen hier komen hun hele schooltijd niet in aanmerking met ongelovigen.

  Als ik deze blogpost een jaar geleden had gelezen had ik er echt anders over gedacht, maar gelukkig kun je door veel te lezen weer normaal leven zonder dat je moet bidden om naar een hemel te gaan.

  Ik zag dat je de God dellusion leest van Robin Dawkins, misschien vind je de boeken van Maarten van het Hart ook interessant hierin lees je specifiek dingen die niet kloppen aan de Bijbel en God in het algemeen. Soms worden er echt mooie dingen aangekaart die echt niet kloppen en die van pas komen als je een discussie hebt met een christen/refo etc.

  Ga zo door Rick.

  Liked by 1 persoon

  1. Ik woon ook in de Bible belt en er zijn inderdaad veel gereformeerde mensen, maar ook zoveel mensen die niet geloven of een ”matige gelove” zijn. In mijn omgeving maakt het niemand echt iets welk geloof je hebt, als je het geloof van de ander maar respecteert (en ook respecteert als diegene Atheïst is).

   Like

  1. Het is niet rasistisch bedoeld maar je hebt natuurlijk veel landen in afrika waar het eigenlijk te warm is voor kleren dus zie je dat vaak en hij bedoeld naar mijn idee van dat het daar warm is, ze hebben nooit bijvoorbeeld een winterjas aan dus stel dat het in de hemel -10 is hebben ze dan kleren aan of niet

   Like

  2. thomas ik zie het racistische gedeelte hier niet van in hij zegt hier niet mee dat hij afrikanen sloebers vind ze zijn sloeers omdat ze onderdrukt worden en 1 cent per 2 uur verdienen denk je dan dat je uberhaubt een broek kan kopen als daar leeft? dat heeft dus niks te maken met dat hij afrikanen niet mag?

   Like

 29. Hoi Rick.
  Ik vind je blog heel inspirerend ik ben het dan ook volledig met je mening eens. Ik ben op het moment in Thailand en ben half bekeerd tot het Boedisme. Ik en mijn vader ook zijn tot de conclusie gekomen dat het Boedisme meer een levenswijze is, omdat het meer van de mens zelf uitgaat. Hoe sta jij tegenover filosofieën of levenswijzen die een god als leermeester aanhangen, of vind je het allemaal hetzelfde.
  Ik wacht op een reactie
  MVG Max Gorter

  Like

  1. Jazeker wel alleen Hij vind de homosexuele praktijken maar niks. Net als met roken. Ik heb niks tegen rokers. alleen het roken zelf vind ik maar niks. Dit maakt mij geen rokers hater. En dus een christen geen homo hater

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s